Mindennapi kenyereink
Tehát akkor a mindennapi kenyereink receptje.Egyszerre két kenyérkét szoktam sütni, mert a férjem a fehér kenyeret szereti a lányok pedig a teljes kiőrlésűt, a Levi meg a magokat róla :) (Ő a kis unokaöcs a szerk. :) )
Hozzávalók:50 dkg liszt bl- 80 a másikhoz 50 dkg tk. tönkölybúza liszt ( a többi hozzávaló ugyanaz)
2,5 dkg élesztő
1 tk. méz
2 szem főtt krumpli
3 ek. szőlőmag olaj
1 púpos tk. só
+ a krumpli főzővize
Készítés: Tálba teszek 50 dkg lisztet közepébe mélyedést
készítek, ide morzsolok 2,5 dkg élesztőt, 1 tk mézet és 1dl langyos vizet.
Letakarom és így hagyom 5-6 órát. Közben főzök 2 szem krumplit amit kihűtök és
a főzővizét is megtartom. Ha letelt az 5-6 óra kezdődhet a dagasztás :) Nálam
kézzel, de lehet géppel is. A krumplit belereszelem az élesztős lisztbe, teszek
hozzá 1 tk sót, 3 ek szőlőmag olajat ( lehet más zsiradék mint libazsír vagy
vaj) és a krumpli főzővizéből annyit, hogy jól dagasztható tésztánk legyen. Jól
kidagasztom, ezután tálba teszem kb 1 óra kelesztés, félidőben jól átgyúrom. Formázás után a sütőedénybe teszem, megkenem a tetejét szőlőmag olajjal és egy magkeverékkel megszórom( van benne lenmag, szezámmag, zabperhely, napraforgómag) így kelesztem fél órát, ha letelt a fél óra bevágom és ekkor bekapcsolom a sütőt 220 fokra légkeverésre. kb 15- 20 perc míg felfűt, addig a kenyér szépen megkel, kinyílnak a vágások. Sütés előtt jól lefújom vízzel, és betolom a forró sütőbe egyszerre a két kenyeret, így sütöm húsz percet. húsz perc után leveszem a hőt 180 fokra és még húsz perc sütés. Rácsra teszem hűlni és vízzel lefújom, ha mindent jól csináltuk akkor szépem elkezd "beszélgetni" a kenyerünk.Ez a legszebb rész az itthoni kenyérsütésbe, és a finom kenyérillat :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése