2014. április 27., vasárnap

Eper szüret

Az idei év nagyon kedvező a tavasz első gyümölcsének, az epernek. Mi már meg is ejtettük az első lekvár eltevést :) Régen két nagy fóliánk volt 7000 tő eperrel. A nagybani piacra jártunk, és mellette a falunkat is elláttuk finom, friss eperrel. Jó kis meló volt, de elég volt. Az idén kb 700 tő van éppen elég a családnak. Tegnapi szedés kb 10 kg lett, abból befőztem 6 kilót, a többiből lett eperleves túrógombóccal (ez is felkerül majd a blogra), kaptak a rokonok, és jóllaktunk belőle.

Anno, eper ládaszámra :)


Tehát a lekvár.

Hozzávalók : 6 kg eper (megmosva, lecsepegtetve)
                   4 cs 3:1 zselésítő
                   1 kg cukor



Az eper csumáját leszedjük, jól alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Egy nagy lábasba tesszük és botmixerrel pürésítjük. Ekkor tesszük bele a zselésítőt, nagy lángon felforraljuk, majd hozzátesszük a cukrot és forrástól számítva 5 percet forraljuk. Alaposan kimosott, lecsepegtetett üvegekbe töltjük, majd azonnal lezárjuk, és fejjel lefelé fordítjuk. Óvatosan bánjunk vele mert nagyon forró. Télen nagyon jó lesz levenni a pince polcról (ha megéli a telet).


Pürésítve, forrásra várva


Fejjel lefelé :)

És a kész végtermék :) fotó és design by Zsanett :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése