Hozzávalók a tésztához : 30 dkg sima liszt+ 20 dkg tk. tönkölybúza liszt
20 dkg vaj
5 dkg sertészsír
3 ek. barna cukor
1/2 cs. sütőpor
1 tojás
1 tojássárgája
csipet só
Egy tálba összekeverjük a lisztet, cukrot,sót, sütőport, és a zsiradékkal összemorzsoljuk, hozzáütjük a tojásokat és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Ha szükséges esetleg 1-2 evőkanál hideg vizet tehetünk hozzá. Hűtőbe tesszük 1 órára pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez. 1,5 kg alma
3 ek. barna cukor
1 cs vaníliás pudingpor
ízlés szerint fahéj
Almát megpucoljuk, és lereszeljük, hozzátesszük a barna cukrot és megvárjuk, hogy levet engedjen. Kicsavarjuk, és a visszamaradt almalevet felfőzzük a vaníliás pudingporral, még melegen hozzákeverjük az almához és ízesítjük fahéjjal. Ez lesz a töltelék.
Piteformát kivajazzuk, és a tészta kicsivel több mint felét kinyújtjuk és beletesszük. Mehet bele a töltelék, a többi tésztát kinyújtjuk és a tejére tesszük. A széleit össze szoktam nyomkodni ujjal. A leeső részekkel pedig díszítem. Megkenem a tetejét a tojás fehérjével, és 170 fokos sütőbe 30- 35 perc alatt megsütöm. Meg kellene várni, hogy kihűljön, de nem tettük :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése