2014. január 28., kedd

Almás pite

Sürgős  felhasználásra várt néhány szem alma. Almás pite készült belőle. Szerintem jó helyre kerültek :)

Hozzávalók a tésztához : 30 dkg sima liszt+ 20 dkg tk. tönkölybúza liszt
                                      20 dkg vaj
                                      5 dkg sertészsír
                                      3 ek. barna cukor
                                      1/2 cs. sütőpor
                                      1 tojás
                                      1 tojássárgája
                                       csipet só

Egy tálba összekeverjük a lisztet, cukrot,sót, sütőport, és a zsiradékkal összemorzsoljuk, hozzáütjük a tojásokat és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Ha szükséges esetleg 1-2 evőkanál hideg vizet tehetünk hozzá. Hűtőbe tesszük 1 órára pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez. 1,5 kg alma
                                        3 ek. barna cukor
                                        1 cs vaníliás pudingpor
                                         ízlés szerint fahéj

Almát megpucoljuk, és lereszeljük, hozzátesszük a barna cukrot és megvárjuk, hogy levet engedjen. Kicsavarjuk, és a visszamaradt almalevet felfőzzük a vaníliás pudingporral, még melegen hozzákeverjük az almához és ízesítjük fahéjjal. Ez lesz a töltelék.

Piteformát kivajazzuk, és a tészta kicsivel több mint felét kinyújtjuk és beletesszük. Mehet bele a töltelék, a többi tésztát kinyújtjuk és a tejére tesszük. A széleit össze szoktam nyomkodni ujjal. A leeső részekkel pedig díszítem. Megkenem a tetejét a tojás fehérjével, és 170 fokos sütőbe 30- 35 perc alatt megsütöm. Meg kellene várni, hogy kihűljön, de nem tettük :)























                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése