2014. február 4., kedd

Joghurtos tk. tönköly zsemle

Ma teljes kiőrlésű tönköly zsemlét sütöttem. Van egy kedves kismama ismerősöm, és sajnos diétáznia kell, Neki szánom ajándékba. Szerintem jó lett elsőre. Tegnap este készítettem egy kovászt a következőkből:

Kovász hozzávalói : 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
                               0,5 dkg élesztő
                               130 gr. víz
Összekeverjük, és letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.

Másnap a következő tésztát állítjuk össze.

Hozzávalók:  30 dkg tk. tönkölyliszt
                      a kovász amit előző este készítettünk
                     75 gr. natúr joghurt
                      1 csapott tk. só
                      0,8 dkg friss élesztő
                       2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
                       2 ek. lenmagpehely (elhagyható)
                       2 ek. szőlőmag olaj
                        kb. 80 gr. víz
                       magok a tetejére (elhagyható)

A tésztát összeállítás után jól kidagasszuk, majd letakarva egy tálba megkelesszük. kb. 50 perc. Fél időben átgyúrjuk. Kelesztés után 8 egyenlő részre osztjuk, és kicsit ovális alkura formázzuk, sütőpapíros tepsire tesszük. A tetejét kicsit megkentem szőlőmag olajjal, és magokkal megszórtam ( Zabpehely, szezámmag, lenmag, napraforgómag). 30 perc kelesztés, addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra, mielőtt betoljuk a sütőbe hosszanti irányba egy éles késsel bevágjuk, nem mélyen, lefújjuk vízzel és a forró sütőbe toljuk.15-18 perc alatt megsütjük. Rácsra tesszük hűlni, és utána elvisszük a kismamának :)
Remélem ízleni fog Neki :)



                     
                     



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése