Hozzávalók: 35 dkg liszt
2 ek barna cukor
1 tk só
25 dkg vaj
60 ml meleg víz
125 ml tej
1 tojás
1,5 dkg élesztő
10 dkg apróra vágott fekete olajbogyó
Az utolsó képen a már hűtőben éjszakázott tészta van.
Nem baj, ha a vaj darabok egészben vannak, mert a hajtogatás alatt szépen el fog dolgozódni. Pihentetés nélkül háromszor hajtogatjuk. Én a hajtogatást kicsit másként szoktam csinálni, mint a megszokott. Szerintem ez így egyszerűbb és gyönyörű réteges lesz a tésztánk. Az ötletet itt találtam.
Tehát ki kell nyújtani a tésztát, törekedve arra, hogy négyzet alakunk legyen. Egy pizza vágóval bevágni (de nem elvágni) 9 négyzetre, és az ellentétes sarkokkal kezdve egymásra hajtogatni. A képen szerintem jól látható.
Az első hajtogatás.
A második hajtogatás.
Az utolsó hajtogatásnál a vaj már szépen eldolgozódott a tésztánkba.
Fél órát pihentetjük.Pihentetés után, vékonyra nyújtjuk, daraboljuk, és kifliket formázunk belőlük. Egy tálba kb. fél liter meleg vizet teszünk és feloldunk benne 1 tk szódabikarbónát, egy tányérba szezám magot teszünk. Először a szódabikarbónás vízbe mártjuk a kifliket, majd a szezám magba forgatjuk. Sütő papíros tepsire sorakoztatjuk, 200 fokon kb 20 perc alatt pirosra sütjük.
Szuper recept! Próbáljátok ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése