Nagyszülőink levese. Ma már el sem tudjuk azt képelni, hogy ne akkor vegyünk friss húst amikor kedvünk tartja. Régen amikor még nem volt hűtő és fagyasztó szekrény a nagyszülőink ilyen húslevest főztek, füstölt húsból.Gyerek koromból, még én is emlékszem rá. Onnan jutott eszembe ez a recept, hogy a minap hentesnél jártam és nagyon gusztusos füstölt karaj csontot és oldalast láttam, vettem is mindkettőből. Megkértem anyósomat, hogy ma ezt főzze meg levesnek. Ugyan úgy készül, mint a rendes húsleves csak itt a füstölt hús és csontot előző este be kell áztatni.
Hozzávalók 1 db füstölt karaj csont
1 db füstölt oldalas ez is csontos
3 szál sárgarépa
3 szál petrezselyem gyökér
2 fej hagyma
zeller, karalábé, krumpli ízlés szerint
só, bors, kömény mag, fokhagyma
A csontot és a húst előző este átmossuk és beáztatjuk. Másnap bő vízbe feltesszük főni, ha felforrt lassú tűzre rakjuk, hogy csak gyöngyözve főjön, szükség szerint habozzuk le. Tea tojásba szoktuk tenni a fűszereket (bors, babér, egész köménymag,fokhagyma), és így megy a levesbe, sózni a füstölt hús sóssága miatt csak óvatosan sózzuk,bezöldségezzük és készre főzzük. Leszűrve tálaljuk, reszelt tésztával.
Reszelt tészta hozzávalói: 1 tojás
liszt amennyit felvesz
csipet só
Keményebb tésztát gyúrunk, pici pihentetés után alma reszelőn lereszeljük, sós lobogó vízbe kifőzzük.
A férjemnek a Mamának és nekem nagyon ízlett ez a telt füstös ízű leves, a gyerekeknek annyira nem jött be, de azért megkóstolták Ők is a nagyszülőink levesét :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése