Húsvétra mi ezt a kalácsot szeretjük a főtt sonkához enni, bár ez egy édeskés kalács, mégis nekünk így ízlik. Recept Limaráé és hát szuper :) A hatos fonást pedig innen lestem el.
Hozzávalók: 50 dkg liszt (bl 55)
1 egész tojás
1 tojás fehérje
csipet só
3 ek cukor
2 dkg élesztő
2,5 dl tejszín (igazi nem hulala)
tojás sárgája a lekenéshez
A hozzávalókból egy jól gyúrható selymes tésztát készítek. Tálba teszem, és duplájára kelesztem. A kelesztést követően hat egyforma darabba vágom, gömbölyítem és kb 10 percre pihentem, hogy jól kezelhető legyen a tészta. Majd kb 40 cm hosszú rudakat sodrok, úgy, hogy a végei felé vékonyodjon. A linken látható módon fonom, sütő papíros tepsire rakom és a kimaradt tojás sárgájához cseppnyi tejet teszek és ezzel lekenem a tésztát, hagyom rászáradni és még egyszer lekenem sütés előtt. Ha szépen megkelt a kalács 180 fokos előmelegített sütőbe kb 25-30 perc alatt kész. Húsvétkor főtt, füstölt sonkával és reszelt tormával tálalom.Kicsit bizarr, de nekem nagyon ízlik ez az édeskés kalács a sós füstölt hússal. Ha év közben sütöm a lányaim vajjal és egy pohár friss tejjel szeretik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése