A szakajtó :) |
A recept pedig a következő:
Hozzávalók: 60 dkg fehér liszt bl 55
10 dkg tk tönköly liszt
25 dkg öregtészta
2 dkg friss élesztő
1 csapott ek só
4 dkg vaj (nálam most házi)
3 ek burgonya pehely
kb 3 dl víz
Lisztet tálba szitáltam és a többi hozzávalót is beletettem a víz kivételével. A víz fokozatos hozzáadásával egy rugalmas, közepesen kemény tésztát dagasztottam. A vízre azért írtam körülbelüli mennyiséget, mert minden liszt más, ezért lehet kicsit több vagy kevesebb is elég. Szerintem lehet érezni. A dagasztás után tálba tettem kelni 55-60 percre, félidőben egyszer átgyúrtam. Ezután cipót formáztam és a Nagyapám által készített szakajtót kibéleltem konyharuhával, meghintettem lisztel és a cipómat varrattal felfelé beletettem kelni szintén 55- 60 percre. A sütőt előmelegítettem 230 fokra, a kenyérkémet óvatosan átfordítottam, bemetszettem, lefújtam vízzel és egy fém tállal leborítottam és a forró sütőbe toltam. Így sült 30 percet, majd levettem a tálat a hőfokot visszavettem 180 fokra és még sütöttem 20 percet. Rácsra tettem hűlni. Szerintem gyönyörű lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése