2014. augusztus 18., hétfő

Köcsög gulyás

Májusban volt a 40. szülinapom és erre az eseményre nem mást kaptam a sógornőméktől mint egy köcsögöt :), egy levesfőző köcsögöt. Régóta vágytam rá, így nagyon örültem neki. Utánanéztem, hogy milyen receptek vannak hozzá, hát nem sok, de arra jutottam ,hogy bármilyen leves megfőzhető benne. Én a kipróbálásra a nyúl gulyást választottam. A falunapi főzőversenyen indultunk, (már írtam róla) és versenyen kívül főztük ezt a gulyást. Nagyon jó lett, a versenybe is megállta volna a helyét. A köcsögbe való főzés lényege, hogy egyszerre beleteszünk mindent és tűzet rakunk mellé, de csak a köcsög egyik oldalára, így amikor elkezd forrni a cirkulációnak köszönhetően egyformán fő mindenhol.

Hozzávalók: - egy nyúl, darabolva
                     - füstölt szalonna
                     - zsír
                     - hagyma
                     - sárgarépa, zöldség, zeller, karalábé, krumpli
                     - pirospaprika, erős pista, só, bors, őrölt kömény
                     - zöld paprika, paradicsom

A csipetkéhez.: - 2 tojás
                          - annyi liszt amennyit felvesz

Egy bográcsban készítettem egy pörkölt alapot. A zsíron kiolvasztottam a szalonnát, majd az apróra vágott hagymát megdinszteltem, pirospaprikával megszórtam és a húst egy kicsit átforgattam, fűszereztem sóval, borssal és köménnyel. Ezt a pörkölt alapot átöntöttem a köcsögbe és vízzel felengedtem, mellette a tűzet ekkor nyújtotta meg a férjem. Lefedtem és amikor felforrt minden zöldség is belekerült, utánafűszereztem és kb 2,5- 3 óra alatt elkészült, nagy odafigyelést nem igényelt csak a tűzet kellet figyelni mellette.Igazán finom leves készült benne, nagyon ízlett mindenkinek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése