Hozzávalók: - 60 ml meleg víz
- 125 ml tej
- 1 nagy tojás
- 350 g kenyérliszt
- 7 g porélesztő vagy 15 g friss
- 1 tk só
- 25 g cukor
- 250 g vaj
Egy bögrében összekeverjük a vizet, a tejet, a tojást és én most friss élesztőt használtam és azt is belekevertem, félretesszük. Egy tálba mérjük a lisztet, sót, cukrot majd a vajat csíkokra vágva és éppen csak összekeverjük, a bögrében összekevert folyadékot hozzáöntjük és egy fakanállal elkeverjük. Nem kell nagyon eldolgozni a lényege, hogy a vajdarabok látszódjanak benne. folpakkal letakarjuk és éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggel az tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, majd kisujjnyi vastagra nyújtjuk, törekedve arra hogy négyzet alakot kapjunk és 3× hajtogatjuk pihentetés nélkül. Én a hajtogatást egyszerűbb módon csinálom, így is remekül működik. Az én módszerem, hogy a kinyújtott tésztát egy pizzavágóval 9 egyforma négyzetre bevágom (de nem kell átvágni) majd az egymással szembe levő négyzeteket egymásra hajtom. A képeken jól látható az is hogy az első nyújtásnál még látható az egész vajdarabok és a harmadik nyújtásnál pedig már szépen eldolgozódott a vaj. Az utolsó hajtogatás után 30 percet pihentetjük a tésztát, majd vékonyra nyújtjuk, megszórjuk porcukorral és a felét kakaóval a másikat pedig fahéjjal, feltekerjük, szeleteljük kb 1,5 cm-es vastagra. Sütőpapíros tepsire rakjuk és 180 fokon 18-20 perc alatt készre sütjük. Isteni, illatos, ropogós csigákat kapunk , aztán pedig a dicséreteket, hogy "Anya ez nagyon finom" :)
Az első hajtogatás |
A harmadik hajtogatás után |
A finom reggeli :) |
Ma kipróbálom! :) Nagyon guszta, remélem nekem is sikerül! :)
VálaszTörlés