2015. február 17., kedd

Tönkölyös, krumplis formakenyér

A nagylányom Zsanett, valamelyik nap szóvá tette, hogy rég sütöttem tönköly kenyeret és hogy Ő azt szeretne enni. Hát ma az sült :)

Hozzávalók: - 50 dkg teljes kiőrlésű
                         tönkölybúza liszt
                       - 2,5 dkg élesztő
                       - 2 közepes főtt krumpli
                       - + a krumpli főzővize
                       - 1 tk só
                       - 1 tk méz
                       - 3 ek olaj

Azzal kezdek, hogy a lisztet tálba mérem, közepébe mélyedést készítek és ide részelem a már langyosra hűlt krumplit, rámorzsolom az élesztőt, rácsorgatom a mézet és a langyos főzővízből öntök rá egy keveset. Picit elkeverem, majd így hagyom kb 3-4 órát, ezután hozzáadom a sót, olajat és a folyadékot óvatosan adagolva szép fényes tésztát dagasztok. Nem baj ha picit lágyabb ( de nem ragacsos) a tészta, mert a forma meg fogja tartani sütés közben. Olajozott tábla teszem keleszteni kb 55-60 percre, félidőben egyszer óvatosan átgyúrom. Süpapírral kibélelek egy sütőformát és a szépen megkelt, formázott tésztát beleteszem, még kelesztem kb 30-40 percet,  közben előmelegítem a sütőt 220 fokra. A megkelt tésztát bevágom jól befújom vízzel és a forró sütőbe tolom kb 35-40 percre, az utolsó 10 percre visszaveszem a hőt 180 fokra, akkor kész, ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad. Jó kis szendvicsek készülnek majd belőle :)






                   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése