A lapokat a Mama sütötte, két fajtát. Az egyik egy mokkatorta lap, a másik pedig sima piskóta.
A mokkatorta lap hozzávalói:
- 25 dkg cukor
- 5 db tojás
- 2 dl fekete kávé
- 20 dkg liszt
- 1 kanál darált kávé
A 2 dl kávéból s a cukorból szirupot főzünk, lassú tűzön. Közben 5 tojásfehérjéből kemény habot készítünk, a fonalasra főtt szirupot, még melegen lassan a habhoz verjük. Addig verjük amíg kihűl. A tojássárgájákat egyenként hozzáadjuk és végül könnyedén hozzávegyítjük az egy kanál kávéval elvegyített lisztet. 24 centis, sütőpapírral bélelt tortaformában lassan sütjük. 160 fokon, 30-35 percig. Ha kihűlt 3 lapra vágjuk.
A sima piskótalap hozzávalói:
- 6 tojás
- 6 ek liszt
- 6 ek cukor
- fél csomag sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet. 24 centis tortaformában 18-20 perc alatt készre sütjük 180 fokon. Ha kihűlt két lapra vágjuk.
A krém hozzávalói:
- 2 x 250 gr mascarpone
- 2 x 2 dl habtejszín (min. 30%os)
- 2 x 3 ek porcukor
- 1 ek Nescafe
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 cs. habfixáló
A másik krémhez ugyancsak felverjük a tejszínt a habfixálóval a 250 gr mascarponét kikevejük a 3 ek porcukorral és a vaníliás cukorral. És itt is összevegyítjük a mascarponét a felvert tejszínnel.
Összeállítjuk a tortát. Váltakozva tesszük a lapokat és a krémeket. Végül a maradék fehér krémmel bevonjuk. Tetejét én cukrozatlan kakaóporral és eperrel díszítettem és persze 22 szál gyertyával.
Kicsit bonyolultan hangzik, de nem az. :)
A boldog 22 évesünk :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése