Kedvenc pite receptem, most meggyel. Ebben a mai hűvös, esős időben a legjobb időtöltés meggyes pitét sütni és enni :) A tészta megegyezik az almás pite tésztájával, de azért ide is leírom.
Hozzávalók a tésztához : 30 dkg sima liszt+ 20 dkg tk. tönkölybúza liszt
20 dkg vaj
5 dkg sertészsír
3 ek. barna cukor
1/2 cs. sütőpor
1 tojás
1 tojássárgája
csipet só
Egy tálba összekeverjük a lisztet, cukrot,sót, sütőport, és a
zsiradékkal összemorzsoljuk, hozzáütjük a tojásokat és gyors
mozdulatokkal összedolgozzuk. Ha szükséges esetleg 1-2 evőkanál hideg
vizet tehetünk hozzá. Hűtőbe tesszük 1 órára pihenni. Közben elkészítjük
a tölteléket.
Töltelék hozzávalói: 2 ü meggy befőtt
2 cs vaníliás pudingpor
fahéj ízlés szerint
A meggyet lecsepegtetem és a levét ami nálam fél liter volt felfőzöm a pudingporral, majd összekeverem a meggyel és fahéjjal ízesítem. Én plusz cukrot nem adtam hozzá mert a meggy befőtt saját eltevés volt és elég édesnek bizonyult.
Pite formát kivajazzuk, és a tészta kicsivel több mint felét kinyújtjuk
és beletesszük. Mehet bele a töltelék, a többi tésztát kinyújtjuk és tetszés szerint formákkal díszítjük, én most levél, pillangó és virág formájú kiszúrót használtam. Megkenjük a tetejét a tojás fehérjével, és 170 fokos sütőbe 30- 35 percig sütjük. Meg kellene várni, hogy kihűljön, de Mi most sem tettük :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése