2014. január 30., csütörtök

Krumplis kenyér öntöttvas edénybe sütve


Ez a kenyérke is rendszeresen sül mostanában nálunk. Nagyon jó a bélzete, finom a héja, és nem lehet elrontani :) Öntöttvas edény még az anyukámé volt, nagy kincs, nagyon szeretem.

 Hozzávalók: 60 dkg liszt bl-80
                     1 tk méz
                     2,5 dkg élesztő
                     3 szem főtt krumpli
                      a főzővize kb. 1,5 dl
                      1 tk só
                      3 ek libazsír

Előző este egy tálba szitálom a lisztet, közepébe mélyedést készítek, ide morzsolom az élesztőt, kb 1 dl langyos vizet öntök rá és a mézet is belecsorgatom.Így hagyom reggelig a konyhapulton ( nem kell összekeverni) Még este megfőzöm a krumplit a vizét is megtartom ,mert ezt használom a dagasztásnál.
Reggel kezdődhet a dagasztás. A krumplit belereszelem (sajtreszelőn szoktam) jöhet a só az olvasztott libazsír és annyi főzővíz, hogy könnyű tésztánk legyen. Jól kidagasztom, tálba teszem kelni kb. 55-60 perc, félidőben jól átgyúrom. Ezután formázás és egy jól kilisztezett konyharuhás kelesztőkosárba teszem. Következő kelesztés is kb. 55-60 perc.A sütőt előmelegítem az öntöttvas edénnyel együtt 220 fokra.Ha a kenyerünk megkelt óvatosan belefordítom a tésztát a már forró edénybe, és bevágom egy éles késsel, mehet rá a teteje és a forró sütőbe tolom. Ha így előmelegítjük az edényt, akkor nem kell alá papírt tenni, nem fog beleragadni. Így sütöm 30 percig, ezután leveszem a fedőt és még 15 perc sütés 180 fokon. Kivételkor mindig megkopogtatom az alját, és ha kongó hangot ad akkor átsüt a kenyér. Rácsra teszem hűlni, jól lefújom vízzel és várom a csodát, hogy beszélget-e :) Általában szokott, de nem mindig van mondanivalója :) Jó tanács: sütés közben az edényhez mindig óvatosan nyúljunk, mert nagyon forró!


         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése