2014. február 13., csütörtök

Fahéjas szívecske :)




 Ez a kép 2 éve készült, sokszor előfordul, hogy nem tudok aludni (sajnos) és akkor inkább felkelek és csinálok (általában sütök :)) valamit. Ez a süti is így lett , és mivel pont Valentin napra ébredtünk ( ki korábban, ki később), szív formája lett A formázási ötlet Illéskrisznél láttam. A recept pedig a következő:

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt
                                     2,5 dkg élesztő
                                     1 egész tojás
                                     1 tojás sárgája
                                     1 dl joghurt
                                     3 ek. cukor
                                     kb. 3 dl tej
                                     10 dkg vaj
                                      csipet só
                                      + 1 tojás a lekenéshez

Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg vaj
                                        3 ek. cukor
                                        1 tk fahéj
A vajat felmelegítjük, és hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat. Felhasználásig hűtőbe tesszük

Az élesztőt felfuttatjuk, kevés cukros tejben, és a többi hozzávalóból könnyű tésztát dagasztunk. Ha sietek úgy szoktam keleszteni , hogy a sütőt beállítom 30 fokra és oda teszem a tésztát kelni. Most is így tettem, kb. 30-40 perc alatt szépen duplájára kelt a tésztám. 10 egyforma darabra vágjuk, kicsit ovális alakra nyújtjuk, megkenjük a fahéjas vajjal, feltekerjük és egy éles késsel hosszanti irányba kettévágjuk az egyik végét 2-3 cm--es darabon kihagyva. A vágott részeket befelé tekerve szíveket formázunk, figyelve, hogy a vágás felfelé legyen. Sütőpapíros tepsire rakjuk megkenjük tojással, és 10- 15 perc kelés után mehet a 180- fokos sütőbe 15- 18 percre.

A családom minden tagja nagyon örült a korai meglepinek :)
Hogy holnap reggel lesz-e sütés? Még nem tudom :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése