2014. március 15., szombat

Krumplis kenyér

A férjem kedvenc kenyere. Ezt nálunk egy nagyon bevált recept , és nem is bonyolult. Ma fürdőszoba és konyha nagy takarítás közben sütöttem.

Hozzávalók: 1 kg liszt (most bl 55)
                    3 szem főtt krumpli
                    5 dkg élesztő
                    1 tk méz
                    1 ek só
                     5 ek szőlőmag olaj
                    a krumpli főző vize

Korán reggel egy tálba teszem a lisztet,közepébe mélyedést készítek, belemorzsolom az élesztőt, beleteszem a mézet és kb 1 dl langyos vizet öntök hozzá. Letakarom és így hagyom 4-5 órát.3 szem krumplit megfőzök és kihűtők, a főző vizét is megtartom, mert azt használom a dagasztásnál.  
Kezdődhet a dagasztás. Az élesztős liszthez reszelem a krumplit (sajt reszelőn szoktam) hozzáteszem a sót az olajat és annyi főző vizet, hogy kicsit keményebb tésztát kapjak.A folyadékkal vigyázni kell, mert a krumpli miatt lágyulni fog a tészta.Jól kidagasztom. Egy kiolajozott tálba teszem keleszteni kb 55-60 percre, félidőben egyszer átgyúrom. Kelesztés után óvatosan átgyúrom és formázom, sütő papíros tepsire rakom és egy akkora fém tállal (vajlinggal) takarom le, hogy a tészta kényelmesen tudjon kelni. 25 perc után egy éles késsel bevágom a kenyeret és ekkor bekapcsolom a sütőt 230 fokra. Ha felfűtött a sütő ( kb ez 20 perc) a fém tálat belülről és a kenyeret is jól bespriccel vízzel, visszaborítom rá a tálat és együtt tolom a már forró sütőbe. Így sül 30 percet, ekkor leveszem a tálat és visszaveszem a hőt 200 fokra és még 25-30 percet sütöm. Rácsra teszem hűlni, lefújom vízzel és hallgatom, ahogy "beszélget" cserepesedik a kenyérkém :) Ez a legszebb része a kenyér sütésnek. Janka lányom egyszer azt mondta, hogy szerinte azt mondja ilyenkor a kenyérke, hogy köszöni, hogy megsütöttem :) Készen 1650 gr lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése