2014. április 1., kedd

Kenyér tejjel, vajjal

Mai kenyérkém tejjel, vajjal készült.

Kenyérke tejjel, vajjal


Hozzávalók: 75 dkg fehér liszt (bl 55)
                    3,5 dkg élesztő
                    csapott ek só
                     1 tk méz
                    3 ek burgonya pehely
                    5 dkg olvasztott vaj
                    kb 2,5 dl langyos tej

A lisztet tálba szitálom, közepébe mélyedést készítek, ide morzsolom az élesztőt teszek 1 tk mézet és öntök rá egy kis langyos tejet, így hagyom kb 2 órát.Majd minden hozzávalót hozzáteszek a tej kivételével és szépen elkezdem dagasztani a tej fokozatos hozzáadásával. A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és így a pontos mennyiséget nehéz megmondani. Keményebb tésztát dagasztok, kivajazott tálba teszem kelni kb 55-60 perc, egyszer félidőben óvatosan átgyúrom. A kelesztés követően cipót formázok és egy kelesztő kosarat kibélelek konyharuhával, belisztezem és a formázott cipómat beleteszem varrattal felfelé. Második kelesztés is kb 55-60 perc, félidőben bekapcsolom a sütőt 230 fokra és a sütő lemezt is beteszem, hogy forró legyen. Ha megkelt a tésztám és a sütő is elég meleg akkor a kenyeret óvatosan átfordítom a már forró sütőlapra, bemetszem egy éles késsel, lefújom vízzel és egy nagy tálat borítok rá amit előzőleg jól bespricceltem vízzel. A forró sütőbe tolom így sütöm 20 percig, majd leveszem a tálat és még sütöm 20 percet ekkor már leveszem a hőfokot 180 fokra. Rácsra teszem hűlni, lefújom vízzel és hallgatom ahogy "beszélget" :) Szerintem a családom vacsira tejjel, vajjal fogják enni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése