2014. április 15., kedd

Pite két variációban :)

Az egyik spenótos a másik pedig zöldséges, nem nagyon lehet választani melyik a finomabb :) mert mindkettő isteni lett.




A tészta hozzávalói : 50 dkg liszt (bl 55)
                                25 dkg vaj
                                1,5 dl hideg víz
                                 2 nagy csipet só

A tészta rendkívül egyszerű, mert a lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a vajat csíkokra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel, majd a víz hozzáadásával összegyúrjuk. Lehetőleg gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon túlságosan. Hűtőbe tesszük  2 órára pihenni.

A spenótos töltelék hozzávalói: 450 gr fagyasztott spenót (nálam Iglo)
                                                kb 3 dl tej
                                                5 ek zsemle morzsa
                                                10 dkg sajt
                                                ízlés szerint só, bors, fokhagyma
                                                személyenként 1-2 tojás

A tejet feltesszük egy lábasban és mikor forrni kezd a spenótot hozzáadjuk, együtt felforraljuk, ízlés szerint teszünk hozzá préselt fokhagymát, sót,borsot. Ha jól átforraltuk levesszük a tűzről és hozzáadjuk a zsemle morzsát, hogy krémes állagot kapjunk.

A tészta felét kinyújtjuk és egy kivajazott és lisztezett pite formába simítjuk, a spenótos tölteléket belekanalazzuk, a sajtot kockákra vágjuk és rászórjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 percet sütjük, majd a tojásokat ráütjük és még kb 5 percig sütjük, hogy a tojás még folyós legyen, mert  Mi így szeretjük.

A zöldséges töltelék hozzávalói: brokkoli (sürgős felhasználásra várt a fagyasztóból)
                                                 pritamin paprika (1 szeletnyi, ő is sürgős felhasználásra várt)
                                                 3 szál újhagyma
                                                 kb 30 dkg spárga (frissen a kertből)
                                                 1 nagy doboz tejföl
                                                  2 tojás
                                                  ízlés szerint só, bors

A spárgát megtisztítjuk, felaprítjuk és a brokkolival együtt lobogó forró vízbe tesszük pár percre, a hagymát és a paprikát összevágjuk, a tejfölt elkeverjük a tojással. Ha mindez megvan, a tésztát kivajazott, lisztezett pite formába simítjuk és a zöldségeket sorba belerakjuk, ráöntjük a tojásos tejfölt és a forró sütőbe toljuk, kb 30-35 perc alatt kész. Én legkeverésen egyszerre sütöttem mindkettőt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése